Sør-Afrika-brev fra Linn-Charlotte og Elin

HEI ALLE FADDERE OG ANDRE STØTTESPILLERE !
Greytown 22.Juni 2023

God Sommer til dere !
(Jeg er kjempeglad for at vi endelig er ferdig med en alt for lang og alt for het sommer)
Nå er Linn-Charlotte tilbake etter 7 ukers opphold i Norge. Det trengte hun og det var vel fortjent.
Hun var mye syk de siste 5 ukene før hun dro, halsbetennelse, ørebetennelse mm og tilslutt kusma.

Godt hun er tilbake.

Dere husker kanskje Cebo 5 år, som bor hos oss, en helt skjønn og lettvint unge.
De 3 søsknene hans bor hos fostermor, som er deres eget søskenbarn. Men hun har 4 egne barn.
Dermed har ikke Phili, 9 år fått nok oppfølging og støtte. Hun har jo vært utsatt for voldtekt og omsorgs-svikt på alle områder. Det går utover både fysisk og psykisk helse.
Så rundt påsketider beslutta vi å la henne bo her hos oss istedet, sammen med lillebror Cebo. Begge var veldig glad for å være sammen. Og Melo (13) var også veldig glad for å få ei lillesøster. Alle jentene her er jo voksne, selv om de går på skolen enda.
Men da Linn-C dro , ble alt ansvaret mitt ang. Phili og Melo.
De kan sitte i badebalja halvtimen og mer, glemme skoletida. Frokost ,uniformer og alt ,må følges opp.
Når de kommer fra skolen er det enda mer.
Så disse to pluss alt og alle de andre som måordnes med og organiseres, gjorde meg veldig sliten. Vi er 13-14
i huset. Ikke anledning til å gå tur, lite tid til forberedelser osv.

Så midt i Mai bestemte Dumisile at hun tok over disse to. Dumisile er veldig flink med unger. Men de er jo også mange. 8 – 10 stykker i et mindre hus og ingen uteplass.
Phili blir boende der , da har hun kort skolevei. Besøker oss noen helger. Melo blir her i skoletida for hennes skole er like ved oss.

Nå er det 3 ukers skoleferie, så vi skal ha ekstra opplegg for unger både fra Eshane, Ahrens og Mpalaza.
Det blir 2 kort-leirer her i hjemmet, da må antallet begrenses til 30-40 stk. Det er for kaldt i kirkene denne tida på året, dessuten strømløst ofte så det er mørkt. Men her hjemme har vi vedfyring og vi har solar = lys !!!!
Så blir det 2 eller 3 dagsprogram for andre grupper i kirkene.

Det er så viktig å samle ungene og gi dem omsorg, kjærlighet, nok mat ,trygg leikeplass og sist ,men ikke minst formidle Guds kjærlighet til dem. De aller fleste mangler alt det forut nevnte.
Ungene er kjempeglade. De ville gjerne hatt mange dager hver, men medarbeiderne må også få noen dager fri innimellom, de står på hele året.
Dessuten skal vi ha 3 gutter her 2 uker og Linn-C har stadig noen av de med størst behov , på besøk en eller flere dager i ferier og helger.

Fisani-familien har vi hjulpet og fulgt opp i mange,mange år. De fikk hus av staten ifjor.
Men like etterpå tok mor med seg guttene 8 og 12 år gamle og forlot både mann, Fisani og huset. Hun slo seg ned
hos en ny kjæreste. Ungene fikk ikke gått på skole, og de fikk nesten ikke mat. Vi henta dem flere ganger, snakka alvor med mor, trua med at ungene kom til å bli tatt fra henne hvis hun ikke lot dem gå på skole. Men hun bare tok dem med og forsvant igjen. Både hun og guttene gjette kuer sammen med kjæresten. 12 åringen besvimte ofte, pga mangel på mat og drikke.
Så måtte vi tilkalle barnevernet . De tok guttene og plasserte dem i den gode barnelandsbyen som Hans og Mirjam(min niese) driver. De hadde det såå godt og trivdes så bra.
Men plutselig kom barnevernet og tok dem derfra , ved løgn , og plasserte dem på et statlig barnehjem sammen med 120 andre mellom 1 og 18 år, ca 30 barn på hver mor . De gråt så mye. Våre unger besøker dem iblant, for
barnehjemmet er like ved oss.
Nå har vi endelig fått godkjent å ta dem hit i ferier og noen helger, takket være Simphiwes utrettelige innsats for dem som ikke har det bra.

Vi bruker mye tid og krefter på å hjelpe syke og alle andre situasjoner, da sykehus, barnevern og mange skoler er veldig ubrukbare .
Men vi fryder oss over å samle 60 – 80 barn i kirkene både på Eshane og Ahrens hver eneste lørdag for barnemøter.
Og annen hver torsdag samler vi barna på Mpalaza. Idag kom alle elevene fra begge skolene der. Men det er knapt 20 elever på hver av disse dårlige skolene.
Og 30 små på Mpalaza og de 33 på Ahrens nyter godt av barnehagelivet de dyktige arbeiderne gir dem.
De er mønster-barnehager både i omsorg og opplæring. Og familiene nås med omsorg og kjærlighet.

25.Juli drar jeg til Norge for 11 uker. Skal ha stæroperasjon på andre øyet og forhåpentligvis rekke å nyte litt av lyset og fjellet.

Vi takker inderlig for all økonomisk støtte dere gir til ungene og arbeidet. Uten dere kunne vi ikke utført noe av dette.

Kjærlig hilsen massevis unger, medarbeidere Linn-Charlotte og Elin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>